پروانه حلزوني با نام علمی Apterona crenulella یکی از آفات برگخوار درختان صنوبر است که بیشتر در استانهاي شمالي و مركزي كشور فعالیت دارد. اين آفت يك نسل در سال دارد. آفت زمستان را به شكل لاروهاي جوان در داخل محفظه گلي روي تنه درختان و يا داخل خاك بسر ميبرد. لاروها در بهار از داخ محفظه خارج شده و پس از باز شدن برگها از آن تغذيه مي كنند.
شکل شناسی آفت
حشره نر بالدار است و عرض آن با بالهاي باز 12-10 ميليمتر ميباشد. بدن آن بسيار باريك و دارای شاخكهای شانهاي است. حشرات ماده در تمام مدت عمر خود بدونبال و از نظر شكل ظاهري شبيه لاروهاي خود هستند، رنگ حشرات ماده قهوهاي يكنواخت ميباشد و روزها در محفظهی حلزونی شکل و گلی خود قرار دارد. در واقع، حشرات ماده در طول روز به طور مجتمع در داخل محفظههاي خود روي شاخه و برگها بدون حرکت هستند. فعالیت آنها شب آغاز ميشود.
پروانه حلزوني شامل دو نژاد مشخص است كه يكي داراي نر و ماده است و جفتگيري ميكند، درحاليكه نژاد ديگر بدون نر بوده و تخمگذاري آن بدون جفتگيري صورت ميگيرد. در دنيا گسترش نژاد بدون نر به مراتب بيشتر از گسترش نژاد قبلي است. در ايران نیز هنوز حشرات نر از نوع نژاد اول يافت نشده است.
نحوه خسارت پروانه حلزوني
بر اثر فعاليت پروانه حلزوني روي برگها لكههاي متعدد متمايل به سفيد مشاهده ميگردد كه از خورده شدن پارانشيم بالايي برگ به وجود ميآيد، به طوريكه كوتيكول سطح زيرين دست نخورده باقي ميماند.
بهترین روش کنترل پروانه حلزونی
درون درمانی یکی از بهترین روشهای کنترل آفات برگخوار مانند پروانه حلزونی صنوبر میباشد. در این تکنیک سموم شیمیایی به مقدار کمتر و موثرتری استفاده میشود (جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید).
میزبانها
صنوبر، درختان میوه و بعضي از گیاهان خانوده گندميان