پروانه گالزای صنوبر با نام علمی Paranthrene tabaniformis، از نظر ظاهری شبیه زنبور می باشد، به همین دلیل پروانه زنبور مانند نامگذاری شده است. دوره زندگی یک نسل از این آفت حدود 3-2 سال طول می¬کشد. پروانه زنبور مانند روزها استراحت می کند و شب ها به فعالیت می پردازد. این آفت در تمام مناطق ایران انتشار دارد و به انواع درختان صنوبر، بید، زبان گنجشک و غان حمله می کند.
شکل شناسی آفت
حشره کامل، پروانه ای زنبور مانند است که طول آن حدود 15-12 میلی متر و عرض آن با بالهای باز حدود 45-35 میلیمتر است. سر پروانه زرد، شاخک در قسمت بالا سیاه و در قسمت پایین قهوهای تا قرمز می باشد. بال های جلویی آفت سیاه متمایل به قهوهای و رگبال ها به خوبی نمایان است. تخم این آفت بیضی شکل و به رنگ قهوهای تا قرمز تیره دیده می شود. طول لارو کامل حدود 15 میلی متر و به رنگ زرد متمایل به سفید با شکم صاف، سر بزرگ به رنگ قهوهای تیره می باشد. شفیره نیز به طول 20-15میلی متر و به رنگ قهوهای متمایل به زرد است.
خسارت آفت
لاروهای جوان پس از خروج از تخم ها، پوسته طوقه را سوراخ کرده و وارد پوست و حتی بافت کامبیوم می شوند و در آنجا به تغذیه می پردازند. در واقع، لاروهای این آفت از قسمت های داخلی ساقه درخت میزبان تغذیه نموده و دالان های غیرمنظمی در آن ایجاد می کند. ضمناً محل تغذیه متورم شده و به صورت گال مشاهده می شود. علاوه براین، نهال های مبتلا خشک می شوند و یا از محل خسارت با وزش باد ملایم، می شکنند.