
موریانه خرما (Microcerotermes diversus) در تمام مناطق خرماخيز كشور خصوصاً استان هاي خوزستان، بوشهر، سیستان و بلوچستان و فارس وجود دارد. این آفت دو نوبت در سال، يكي در فروردين و ارديبهشت ماه و ديگري در شهريور و مهر ماه، ظاهر مي شود.
شکل شناسی آفت
موریانه خرما در اجتماع خود داراي افراد نر بالدار، ماده بالدار، سرباز و كارگر مي باشد. حشرات نر بالدار، آجري رنگ پريده، دارای بالهای شفاف با رگبال هاي اصلي زرد كم رنگ هستند. عرض بدن موریانه های ماده با بالهای باز حدود 10 میلی متر و بعداز بازگشت از پرواز جفت گیری بال های خود را از دست می دهند. موريانه های سرباز به رنگ آجري يا زرد آهني، دارای آرواره هاي بالايي سياه رنگ، طول بدن حدود 4 تا 5 میلی متر مي باشند. بدن موريانه های كارگر بی بال، كرمي رنگ، سر آجري رنگ، داراي موهاي كوتاه و متعدد و طول بدن حدود 3 میلی متر هستند.
نحوه خسارت
موريانه خرما اكثراً به درختان ضعيف حمله می کند و به ريشه، تنه، ساقه، دمبرگها و خوشه هاي خرما آسيب مي رساند. اين آفت با سوراخ کردن تنه ی نخیلات، دالان هایی به طول 90 سانتی متر در تنه ایجاد می کند که موجب توقف حرکت شيره گیاهی می شود. موریانه ها علاوه بر بخش های چوبی تنه، از شیره گیاهی نیز تغذیه می کنند. در نهایت این آفت موجب کاهش محصول خرما و خشکیدگی نخلیلات می گردد.
بهترین روش مبارزه با موریانه خرما
یکی از بهترین روش های مبارزه با موریانه خرما درون درمانی است که توسط شرکت فرین کشت تابان در استان های جنوبی کشور انجام شد و نتایج خوبی به همراه داشت (جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید).
گیاهان میزبان
خرما و نخل زينتي